خورش ناردون یکی از خورش های خوشمزه مربوط به منطقه شمال ایران است و طعم و مزه عالی دارد. انار جزو مواد اصلی برای تهیه این خورش است. به دلیل وجود انار در این خورش، افراد زیادی آن را در شب یلدا می پزند.
طرز تهیه خورش ناردون خوشمزه
مردم شمال در خیلی از غذاها مانند درست کردن خورش بسیار تبحر دارند و غذاهای شمالی هم معروف هستند. خیلی از همین خورش ها و غذاهای بومی مانند خورش مرغ ترش گیلانی، باقلا قاتق و خورش آلو شمالی به ثبت ملی رسیده اند. امروزه کمتر کسی را می بینید که طعم هیچ کدام از این غذاهای معروف را نچشیده باشد. در تهیه این خورش بی نظیر، انار حرف اول را می زند و تمام مزه آن هم به مزه انار و رب انار ربط دارد.
مواد لازم برای تهیه خوش ناردون
- پیاز: یک عدد بزرگ
- سیر تازه: ۲ حبه
- انار دانه شده: نصف پیمانه
- رب انار: ۲ قاشق غذاخوری
- نمک، فلفل و زردچوبه: به میزان لازم
- آب انار: یک و نیم پیمانه
- ران مرغ: ۳ تکه حدوداً ۶۰۰ گرم
طرز تهیه خورش ناردون با مرغ
پس از اینکه تکه های مرغ را شستید باید آنها را مزه دار کنید. شما می توانید از دیگر قسمت های مرغ که گوشت کامل دارد، برای این کار استفاده کنید. تکه های مرغ را در یک ظرف درب دار قرار دهید و به اندازه دلخواه نمک، زردچوبه، فلفل سیاه و ادویه های مورد علاقه خود را با یکی دو قاشق زیتون به مرغ آغشته کنید. درب ظرف را روی آن قرار دهید و آن را به مدت 1 ساعت در یخچال قرار دهید تا خوب طعم دار شود. می توانید کمی از پودر تخم گشنیز و پودر پاپریکا هم برای مزه دار کردن استفاده کنید. پس از گذشت زمان لازم، مرغ ها را در روغن سرخ کنید تا سفت تر شوند و موقع پتن متلاشی نشوند و شکل خود را از دست ندهند.
در همان روغنی که مرغ را سرخ کردید، پیاز خلالی شده را بریزید تا سرخ شود. وقتی که رنگ پیاز طلایی شد، سیر را اضافه کنید.
در مرحله بعد وقتی که عطر سیر بلند شد می توانید که رب انار را به مجموع آنها اضافه کنید.
در واقع طعم واقعی و نهایی خورش شما با طعم رب انار مشخص می شود. به سرعت هم بزنید تا نسوزد. سپس آب انار را به آن اضافه کنید. در قابلمه یا تابه را روی آن قرار دهید و اجازه دهید مخلوط جوش آید. سپس تکه های مرغ را به آن اضافه کنید.
در ابتدا رنگ اولیه خورش به رنگ روشن متمایل است و در موقه پخت تیره می شود. حرارت را کم کنید تا مرغ بپزد و خورش به روغن بیفتد. یک ربع آخر دانه های انار را به آن اضافه کنید. درب قابلمه را پس از ریختن دانه های انار نگذارید. زیرا دانه های انار سفید خواهد شد. در آخر می توانید بنا بر ذائقه خود از چاشنی های متفاوت استفاده کنید. اگر طعم شیرین را می پسندید از شکر و یا آلو بخارا و اگر هم از طعم ترش خوشتان می آید از آبغوره و نارنج استفاده کنید.
دستور تهیه خورش ناردون با گردو
خورش ناردون جزو خورش های شمالی خوشمزه و مجلسی است که شباهت زیادی به خورش فسنجان دارد، در زیر با روش دیگری از طرز تهیه این غذای لذیذ آشنا می شوید.
مواد لازم
- مرغ/ نصف یک مرغ کامل
- انار دانه شده/ یک لیوان
- رب انار/ ۳ قاشق غذا خوری
- آب انار/ یک فنجان
- گردوی آسیاب شده/ نصف فنجان
- آلو بخارا/ ۳ تا ۴ عدد
- سیر/ ۴ حبه
- پیاز/ ۲ عدد متوسط
- پودر گشنیز/ نصف قاشق چای خوری
- زعفران دم کرده/ یک قاشق غذا خوری
- روغن زیتون/ یک قاشق غذا خوری
- روغن/ به میزان لازم
- نمک، فلفل و زردچوبه/ به میزان لازم
روش تهیه خورش ناردون
در ابتدا مرغ را مزه دار کنید، برای این منظور می توانید بسته به حجم مرغ آن را در داخل ظرفی مناسبی قرار دهید و پس از اضافه کردن نمک، فلفل،زعفران، پودر گشنیز و روغن زیتون مرغ را مقداری ورز دهید و سپس درب ظرف را ببندید و آن را 2 ساعت در یخچال نگهداری کنید تا خوب مزه دار گردد.
حالا پیازهای خرد شده را با کمی نمک و زردچوبه اضافه کنید و پس از اینکه رنگ پیاز طلایی شد سیر را اضافه کنید و مقداری تفت دهید. مرغ را اضافه کنید و باز تفت دهید، برای جلوگیری از سوختن مرغ می توانید مقداری روغن را هم اضافه کنید و پس از تفت دادن مرغ، نوبت به اضافه کردن رب انار، آب انار، گردو و آلو است. اضافه کردم گردو در این خورش به دلخواه شما است و باعث می شود که غذا طعم بهتری پیدا کند.
مواد را خوب تفت دهید و برای پختن بهتر مرغ و گردو، نصف لیوان آب جوش به آن اضافه کنید، سپس تا وقتی که خورش شما غلیظ شود باید پخته شود، در صورتی که طعم ترشی زیاد را دوست ندارید، می توانید مقداری دارچین به آن اضافه کنید.
در دقایق آخر پخت خورش نیز انارهای دانه شده را اضافه کنید، زیرا نباید رنگ دانه های انار تغییر کند، تقریبا ده دقیقه زمان برای پخت دانه های انار کافی است. حالا خورش ناردون شما آماده شده و می توانید به همراه پلو میل کنید.