آشنایی با نکاتی برای آداب و معاشرت
با توجه به این که ما در قرنی زندگی می کنیم که هر روز دنیا با پیشرفت های قابل توجهی روبرو است حیف است که ما از آن عقب بمانیم. یکی از مواردی که در پیشرفته ی امروزی باید به آن توجه کافی داشته باشیم رعایت آداب و معاشرت است، به عقیده ی عده ی زیادی از مردم لباس های بروز و بلد بودن کلمات قلمبه سلمبه نشان دهنده ی روابط اجتماعی بالایی است در حالی که موارد بسیاری است که ما ممکن است از آن ها با خبر نباشیم، از همین رو در این مطلب از مجله ی گردشگری الی گشت قصد داریم تا درباره نکاتی که در آداب و معاشرت باید به آن ها توجه داشته باشیم اشاره کنیم، اگر به این موضوع علاقمند هستید با ما همراه باشید؛ همچنین لازم به ذکر است که مواردی که در این لیست وجود دارد و جز نکاتی برای بهتر شدن آداب و معاشرت هست را با هم در میان بگذارید پیشاپیش از حسن توجه شما ممنونیم.
چگونه سلام کنیم و دست بدهیم؟
یکی از عمومی ترین بندها از مجموعه آداب و معاشرت در تمام جوامع، ادیان و فرهنگ ها سلام کردن است. در برخی از کشورها رسم های خاص خودشان وجود دارد اما معمول ترین آن ها این است که شما هنگام سلام کردن به جانب طرف مقابل پیشقدم شوید. این عمل شما در خاطره طرف مقابل همیشه باقی می ماند. پیشقدم شدن در سلام همچنین نشان دهنده تواضع، فروتنی و بزرگواری انسان است.
- هنگام سلام کردن آقایون باید پیش قدم در سلام به خانم ها باشند.
- توجه داشته باشید در صورتی هم خواستید دست دهید باز هم آقایون به نسبت خانم ها دارای اولویت هستند و باید ابتدا آن ها دستشان را دراز کنند.
- سلام و احوالپرسی نیازی به وقت طولانی ندارد. کوشش کنید وقت خود و دیگران را در سلام واحوالپرسی نگیرید.
- استادان و معلمان زمانی که وارد کلاس می شوند باید به شاگردان خودشان سلام کنند.
- دست دادن شل نشان دهنده ی ضعف، نداشتن اعتماد به نفس، علاقه و ثبات است. اگر بر حسب عجله یا تصادف چنین کاری کردید، حتما از جانب مقابل معذرت بخواهید و دوباره با دست کامل به ایشان ادای سلام و احترام کنید.
- حتما به افراد بزرگتر از خودتان شما باید سلام کنید در غیر این صورت بی ادبی مطلق برشمرده می شود.
- هنگامی که کسی چند بسته یا پاکت در دست دارد و دست هایش آزاد نیست، نباید دست خود را به سوی او دراز کنید تا مجبور شود برای دست دادن بسته ها را زمین بگذارد یا همه را در یک دست یا زیر بغل نگه دارد.
- هیچ وقت با دستکشی که در دستتان است دست ندهید، در صورتی که این کار را کردید حتما از قبل عذرخواهیتان را بنمایید.
- وقتی در کنار جمع ایستاده اید,با صدای بلند با کسی که دور از شما قرار دارد، احوالپرسی نکنید. می توانید با حرکاتی همچون دست بالا بردن و سرتکان دادن(بدون فریاد زدن) احوال پرسی کنید.
در محیط کار چگونه باشیم؟
یکی از مهمترین نکاتی که از هر فرد در محیط کار انتظار می رود این است که ظاهری آراسته و موجه داشته باشد از همین رو رعایت یک سری از استاندارها به شما کمک می کند تا بدانید در محیط کارتان باید چطور رفتار بنمایید.
- مهمترین نکته این است که به بهداشت خودتان برسید و حتما از لباس های تمیز و آراسته و تا جایی که امکان دارد بوی خوش بدهید تا زمانی که با ارباب رجوع یا دیگر کارمندان در ارتباط بودند ناخوشایند نباشد.
- در صورتی که محیط کار شما یونیفرم خاصی ندارد، سعی کنید خودتان اصول ابتدایی را رعایت کنید و از پوشیدن لباس هایی با رنگ ها تند و به اصلاح جیغ اکیدا خودداری نمایید چرا در دید عموم بسیار زننده است. اصولا در محیط کار تأکید بر سادگی و ظاهر طبیعی کارمندان مد نظر است.
- توجه داشتید که هر کدام از ما باید رفتار مناسبی در هر اجتماعی هستیم داشته باشیم، به این صورت که آن صمیمتی که در خانه و یا در کنار دوستانمان دارید را نباید در محیط کار هم انتظارش را داشته باشید، از همین از تعریف وقایعی که در زندگی خصوصیتان رخ می دهد خودداری کنید و مکالمه های کوتاه داشته باشید.
- از صحبت کردن پشت سر همکاران تان در محیط کار خودداری کنید چرا که هم نشان دهنده ی ضعف شما است و هم باعث ایجاد انرژی منفی محیط کاری شما می شود، در صورتی که مشکلی با فرد خاصی دارید آن را با خود وی در میان بگذارید.
- هنگامی که مشکلی پیش می آید سعی کنید نهایت خونسردی را در خودتان برقرار سازید و پس از آن پاسخ فرد را بدهید.
نکاتی برای زمان های روبوسی
یکی از مشکلاتی که اغلب ما ایرانی ها داریم در زمان هایی است که می خواهیم با نزدیکانمان روبوسی کنیم، در این زمان باید مواردی را همه ما رعایت کنید تا دچار مشکل نشویم.
- هیچ وقت با صورت خیس یا عرق کرده اقدام به روبوسی نکنید و قبل از روبوسی این مشکل را رفع کنید.
- سعی کنید با افرادی که آنچنان صمیمیتی بین شما نیست اقدام به روبوسی ننمایید.
- از روبوسی خیلی تند و سریع خودداری کنید.
- برای روبوسی بهتر است فرد کوچکتر صبر کند، تا بزرگ تر پیش قدم شود.
- روبوسی با صدای بلند شایسته نیست.
- بهتر است که به کودکان یاد دهیم تا از روبوسی با افراد غریبه خودداری کنند و از این آن ها اظهار ناراحتی نمایند.
- در مراسم عزا یا تشییع جنازه یا مواقعی که جمع ناراحت هستند، روبوسی همراه با خوش حالی نباشد.
- هنگامی که سرماخورده اید، شایسته نیست برای روبوسی با دیگران پیش قدم شوید؛ با یک عذرخواهی از این کار اجتناب کنید.
نکات دیگر درباره آداب و معاشرت
- توجه داشته باشید که چه جملاتی را می گویید به طور مثال اگر بگویید «شما را دعوت میکنم» یعنی هزینه را شما پرداخت میکنید. اگر بگویید «بیا بریم رستوران» یعنی هر کس باید هزینه مربوط به خود را پرداخت کند.
- حتی اگر با کسی خیلی صمیمی هم هستید سرزده به دیدارش نروید، از همین رو بهتر است که قبل از رفتن با دادن یک پیام وی را از رفتنتان مطلع سازید.
- هیچ وقت در فضاهای عمومی زمانی که با کسی قرار دارید موبایلتان را روی میز نگذارید چرا که این کار نشان می دهد موبایل نقش مهم و اساسی را در زندگی شما ایفا می کند، و به محض این که شما زمان خالی پیدا کنید به سراغ آن می روید و اینستاگرام یا تلگرامتان را چک می کنید.
- توجه داشته باشید که کمک کردن به خانم یا نامزدتان کار بسیار پسندیده و شایسته ای است اما این که در فضای عمومی شما بخواهید کیف همسران را حمل کنید اصلا کار شایسته ای نیست و نشان دهنده ضعف خانم ها هم در برخی موارد می باشد.
- اگر در کنار دوستی در حال قدم زدن هستید و او به کسی که نمی شناسید سلام کند، شما نیز باید به او سلام کنید.
- حتما هنگام غذا خوردن سعی کنیم که صدایی از دهانمان خارج نشود و همینطور زیاد صدای قاشق و چنگال را در نیاوریم و آن ها را بشقابمان نکوبیم.
- کفش هایتان را همیشه واکس بزنید یا اگر واکسی نیست آن ها را تمیز کنید چرا که کفش نقش مهمی در ظاهر و تیپ شما دارد.
- از حرف های بیمعنی و غیرضروری پشت تلفن پرهیز کنید. اگر نیاز دارید با کسی گفت و گو کنید، بهتر است با او قرار ملاقات حضوری بگذارید.
- نیازی نیست که حتما زمانی که با شما با صدای بلند صحبت می شود شما هم تلافی کنید، گاهی لازم است که با یک لبخند صحنه را ترک کنید.
- در کنار همسر یا نامزدتان به موازات او حرکت کنید. جلو یا عقب رفتن یکی از دو نفر تصویر درستی از زوجها در نگاه دیگران ایجاد نمیکند. کنار هم راه رفتن نشانه همشانی، تعادل در رابطه، تساوی و … است.
- همیشه در زمان هایی که باران می بارد مراقب عابران پیاده باشید تا روی آن ها آب نپاشید.
- به هیچ وجه نیازی نیست که راجع به زندگی افراد بخواهیم کنجکاوی بیش از حد داشته باشیم، از جمله ی این موضوعات نیز عبارت از میزان حقوق یا ثروت، مسائل خانوادگی، مشکلات پزشکی، ماجراهای عاشقانه، سن، مذهب و … هستند.
- وقتی در سینما، تئاتر و سالن کنسرت، میخواهید وارد صندلی خود در ردیفی مشخص شوید، بهتر است حواس تان به افراد نشسته باشد. در این حالت بهتر است ابتدا مردان وارد شده تا شرایط را برای حضور راحت تر زنان فراهم کنند.
- از خوردن خوراکی های صدا در سینمای به شدت خودداری کنید، چرا که افراد می خواهند دو ساعت فیلم را در فضایی که مخصوص آن است ببنید و این کار باعث می شود تمرکز افراد بهم بخورد و فیلم هیج تاثیری روی ببیننده نگذارد.
- آقایون توجه داشته باشند! به هیچ نباید بدون اجازه خانم ها با آنها تماس فیزیکی برقرار کنند، این موضوع هیچ ارتباطی به احکام و اصول اسلامی ندارد و یک رفتار فرهنگی است. به هیچ دست خانم را بدون اجازه نگیرید یا مثلا به پشت اون نزنید این کارها بسیار زننده هستند.
- اگر کسی شما را با حالتی غیرمودبانه صدا زد (به طور مثال: هی تو)، نباید پاسخ او را بدهید. شما باید نمونه ای از فردی با آداب معاشرت مناسب باشید که رفتار اجتماعی مودبانه و محترمانه دارد.
- تعادل را در استفاده از عطر و ادکلن رعایت کنید و آنچنان عطر نزنید که باعث اذیت دیگران شود.
- نکته مهمی دیگری که لازم بگوییم در مطلب آداب و معاشرت این است که از کشیدن سیگار در محیط های سربسته واقعا خودداری کنید چرا که نه تنها باعث اذیت دیگران می شود بلکه شخصیت و چهره ی شما هم ممکن است در آن جمع به دلیل عدم رعایت حقوق دیگران خراب شود و شما را فردی خودخواه بدانند.
- فرقی نمیکند چه کسی هستید، مدیر یک کمپانی، استاد دانشگاه، یک زن سالخورده یا یک دانشجو،وقتی وارد فضایی می شوید شما باید به دیگران سلام کنید.
- به حریم مکاتبات و چیزهایی که به صورت مکتوب بین دیگران رد و بدل میشود، احترام بگذارید. والدین نباید نامههای فرزندان خود را بخوانند. والدین باید به یکدیگر احترام بگذارند. گشتن جیبهای طرف مقابل برای پیدا کردن یادداشتهای عاشقانه، نامه یا چیزهای دیگر نهایت بیادبی است.
- پس از این که بابت موضوعی عذرخواهی کردید دیگر آن موضوع را ادامه ندهید.
- از بلند حرف زدن و خندیدن و همچنین زل زدن به دیگران دوری کنید. زل زدن به دیگران توهینآمیز است.
- توجه داشته باشید که حتما نباید بابت کاری که یک فرد غریبه برای شما انجام می دهد از وی تشکر کنید، بلکه اگر فرزند، همسر و خویشاوند شما هم کاری برایتان انجام داد حتما از وی قدردانی نمایید.