همانطور که میدانید انواع قارچ ها در دنیای امروز بسیار زیاد هستند. در واقع قارچ های زیادی بر روی کره زمین وجود دارند. ممکن است شما روزی را انتخاب کرده باشید تا در طبیعت استراحت کنید. زمانی را تصور کنید که در آن طبیعت زیبا و بکر در حال قدم زدن هستید و چشمتان به تعداد زیادی قارچ میخورد. اما از کجا باید فهمید که آن ها قارچ های سمی هستند و یا قارچ های خوراکی اند؟ تشخیص قارچ های سمی از قارچ های خوراکی نیازمند علم کافی است. برای تشخیص انواع قارچ ها عموماً یک قارچ شناس می تواند به شما کمک کند. اما ما در این مقاله قصد داریم انواع قارچ ها را به شما معرفی کنیم. همچنین درباره سمی یا خوراکی بودن آن ها نیز صحبت می کنیم.
چگونه بفهمیم قارچ خوراکی است یا سمی؟
انواع مختلف قارچ ها
انواع قارچ ها در دنیای امروز به دسته های مختلفی تقسیم می شوند و شما باید بخشی از آن ها را بشناسید. شما با خواندن این مقاله می توانید وقتی وارد طبیعت شدید، قارچ خوراکی و قارچ سمی را از هم تشخیص دهید. البته ما نمیتوانیم همه ی انواع قارچ ها را در این مقاله بگنجانیم. اما پیرامون همین مسائلی که امروز درباره آن ها میخوانید، می توانید انواع قارچ ها را تشخیص دهید.
قارچ آگاریک یکی از انواع قارچ ها ( Agarics )
درباره قارچ های آگاریک باید بگوییم که تمام قارچ های خوراکی که در این خانواده وجود دارند، دارای تیغه های پره مانند هستند. این قارچ ها که به قارچهای کلاهک دار معروف هستند، دارای پره هایی به رنگ صورتی و قهوهای یا سیاه اند. همچنین این تیغه ها در زیر کلاهک آن ها وجود دارد. آن ها یک کلاهک سفید به همراه یک ساقه تنومند و چاق دارند. درباره نمونههای سمی این نوع قارچ باید بگوییم که بسیار شبیه قارچ های خوراکی هستند. برای اینکه بتوانید انواع قارچ های آگاریک را از یکدیگر تشخیص دهید، باید مطمئن شوید که آن قارچ آگاریک است یا نه .بنابراین برای تشخیص انواع قارچ ها باید آن ها را بو کنید. اگر قارچ آگاریک خوراکی باشد، قطعاً بوی طبیعی قارچ را می دهد. البته در بعضی موارد یافت شده است که این قارچ ها بوی بادام یا شبیه رازیانه نیز دارد. اما در دسته دیگر انواع قارچ های آگاریک اگر این قارچ سمی باشند، بوی بسیار نامطبوعی خواهند داشت. بوی این نوع قارچ مانند مواد شیمیایی است. مثل بوی ید یا جوهر هندی.
قارچ بولتوس از دیگر انواع قارچ ها ( Boletus )
یکی از انواع قارچ هایی که در طبیعت به راحتی قابل تشخیص هستند، بدون شک قارچ های بولتوس سویلوس و لسینوم هستند. زیرا این نوع قارچ ها در زیر کلاهک شان روزنههای اسفنجی دارند. حالا اگر این روزنه ها به رنگ سفید، کرم یا زرد باشند و همچنین روی کلاهک و ساقه قارچ هیچ نقطه قرمزی دیده نشود، این قارچ از انواع قارچ های خوراکی است. همچنین یک راه دیگر برای تشخیص انواع قارچ ها در این دسته، برش دادن و پختن آن ها است. اگر آن ها را برش دهید و یا بپزید و رنگشان به آبی تغییر نکند، آن قارچ قطعاً خوراکی است. بنابراین با خیال راحت می توانید این قارچ ها را مصرف کنید.
قارچ میلکپ ( Milkcaps )
تمام قارچ هایی که در این دسته قرار دارند با توجه به نامشان یک ویژگی خیلی خاص دارند. همه آن ها از زیر کلاهک خود یک مایع شیر مانند به طرف بیرون ترشح میکند. اغلب قارچ هایی که از این نوع شیره از خود تولید می کنند، سمی هستند. تا جایی که می توانید نباید به این قارچ ها دست بزنید و تماس برقرار کنید. به طور کلی سعی کنید از انواع قارچ ها که از آن ها مایع شیری مانند خارج میشود، دوری کنید و مسموم نشوید.
قارچ راسولا از دیگر انواع قارچ ها (Russulas )
قارچ راسولا یا قارچ تیغه های شکننده یکی از انواع قارچ های بسیار جالب است. این قارچ ها کلاهک و ساقه خیلی ترد و شکننده ای دارند. انواع قارچ ها در این خانواده بسیار متفاوت هستند. بعضی از این قارچها میتوانند خیلی سمی و خطرناک باشند و بسیاری دیگر میتوانند بسیار خوش طعم و لذیذ باشند. در این بین بعضی از قارچ ها وجود دارند که خیلی طعم تلخ و بدمزه ای دارند. برای تشخیص نمونه های خوراکی و سمی این نوع از قارچ ها هیچ راهی وجود ندار.د فقط با داشتن علم و دانش بسیار زیاد می توانید این قارچ ها را از یکدیگر تشخیص دهید. اما بسیاری از مردم کار بسیار خطرناکی برای تشخیص انجام میدهد که ما این موضوع را توصیه نمیکنیم. اما یکی از راه های تشخیص قارچ های این دسته چشیدن طعم قارچ است. برخی از افراد کمی از قارچ راسولا را میچشند تا مزه آن را بفهمند. اگر مزه بسیار تندی مانند فلفل داشت، مطمئن باشید که این قارچ سمی است. اما قارچ های خوراکی این دسته طعم خوبی دارند و خوشمزه هستند.
قارچ آمانیت (Amanitas )
یکی دیگر از انواع قارچ ها قارچ آمانیت است. این قارچ ها با نام قارچ مگسکش نیز مشهور هستند. این مدل از قارچ ها از کیسه های غشادار و پیازدار به نام ولوا رشد می کنند. این قارچ ها همگی تیغه ها و هاگدان های سفید رنگ دارند. تعداد بسیار کمی از این نوع قارچ جزو قارچ های خوراکی هستند و بیشتر آن ها قارچ سمی هستند. اغلب قارچ های سمی در کشور انگلستان از این نوع هستند.
قارچ فانوسی جک اُ (Jack-o’-Lantern )
از دیگر انواع قارچ ها که با قارچ قیفی خوراکی اشتباه گرفته میشود، قارچ فانوسی جک اُ است. این مدل از قارچ های قیفی اگر خوراکی باشند، بسیار خوشمزه هستند. قارچ های سمی این دسته با نام موسکارین مشهور هستند. اگر این نوع قارچ سمی را مصرف کنید، دچار حالت تهوع و گرفتگی عضلات می شوید. البته سم این قارچ کشنده نیست اما ممکن است مشکلات گوارشی بسیار جدی را برای شما ایجاد کند. حتی در مواردی بوده که افراد به دلیل مصرف این قارچ راهی بیمارستان شده اند.
قارچ کوچک قهوه ای (Little Brown Mushrooms )
قارچ های کوچک قهوه ای با نام LBM نیز شناخته می شوند. این قارچ ها اندازه بسیار کوچک و ریزی دارند و میتوان گفت تقریباً غیر قابل تشخیص هستند. بیشتر قارچ ها در این خانواده خطرناک نیستند. اما برخی از آن ها که سمی اند، اگر مصرف شوند باعث ایجاد مشکلاتی در فرئ می شود. این قارچ ها اگر سمی باشند، همان سمی را دارند که قارچهای آمانیت داشتند. بنابراین توصیه ما این است که تا حد امکان به این مدل از قارچ ها نزدیک نشوید تا سالم بمانید.
قارچ مورکلا دروغین (False Morels )
این نوع قارچ انواع بسیار مختلفی دارد. افراد به راحتی میتوانند انواع قارچ ها را در این خانواده با یکدیگر اشتباه بگیرند. در واقع تشخیص قارچ های سمی و خوراکی در این دسته بسیار سخت است اما بسیاری از قارچ های سمی در این دسته دارای سموم شیمیایی هستند. اگر فردی این قارچ ها را مصرف کند حتما دچار استفراغ، سرگیجه و حتی مرگ می شود.
در مواجهه با انواع قارچ ها حتما به نکات زیر توجه کنید
به این نکته توجه داشته باشید که از انواع قارچ هایی که تیغه های سفید رنگ دارند و روی ساقه خودشان اندامی مانند دامن یا پیازی شکل دارند، پرهیز کنید. همچنین اگر قارچ ها در پایین ساقه دارای کیسه بودند به آن ها هم دست نزنید. بیشتر قارچ هایی که در خانواده آمانیت هستند و سمی اند با این ویژگی ها در طبیعت وجود دارند. همچنین به قارچ هایی که کلاهک و ساقه قرمز رنگ دارند به هیچ عنوان دست نزنید. زیرا بسیاری از قارچ های سمی مثل آگاریک ویژگیهای این چنینی دارند. به طور کلی هر قارچی که در طبیعت پیدا کردید از مصرف آن پرهیز کنید. فقط در صورتی آن را مصرف کنید که مطمئن باشید آن قارچ خوراکی است.
رفع مسمومیت انواع قارچ ها
با مصرف انواع قارچ های سمی ممکن است افراد دچار مسمومیت شوند. جالب است بدانید بیش از ۱۰ مورد از علائم مسمومست با قارچ تاکنون کشف شده است. توجه داشته باشید که از ۲۰ دقیقه تا ۴ ساعت بعد از خوردن قارچ های سمی این علائم را می توانید داشته باشید: حالت تهوع، استفراغ، گرفتگی عضلات و اسهال. اگر این نشانهها بسیار شدید باشند احتمال بستری شدن فرد در بیمارستان نیز بیشتر میشود. البته یک سری علائم دیگر نیز از خوردن قارچ های سمی به وجود میآید. کاهش سطح هوشیاری، تنگی نفس، یرقان، تشنج، بی حالی و ضعف از نشانه های مسمومست با انواع قارچ های سمی است.