امروزه افراد زیادی در مورد رژیم کتوژنیک صحبت میکنند و در حالیکه تعداد زیادی از افراد به این رژیم غذایی رو میآورند تا وزن خود را به مقدار قابل ملاحظهای کاهش دهند (گاهی حتی تا 30 کیلو یا بیشتر)، دیگر افراد از رژیم غذایی کتوژنیک برای کنترل شرایط مزمن دیابت نوع 2 به کار میگیرند. بنظر شما آیا رژیم کتوژنیک میتواند دیابت را درمان کند؟
این افراد امیدوارند که رژیم کتو بتواند به آنها کمک کند که قند خون خود را بدون وابستگی نه چندان به دارو کنترل کنند.
رژیم کتوژنیک چیست؟
رژیم کتوژنیک قواعد خاص و سخت خود را دارد به همین دلیل مورد انتقاد برخی از متخصصان تغذیه میباشد که گمان میکنند این رژیم در طولانی مدت بسیار محدود کننده است. وقتی شما رژیم کتون زایی را دنبال میکنید بایستی خوردن اغلب مواد غذایی فراوری شده، غلات، شکر، میوه، سبزیجات و قارچها را کنار بگذارید.
ممکن است متعجب شوید که چه چیز باقی میماند که بتوانیم مصرف کنیم؟ رژیم کتوژنیک چربی بدن را میسوزاند لذا رژیم شما باید بیشتر شامل گوشت به ویژه گوشت قرمز و گوشت اندامها مانند جگر و غیره، ماهی ،تخمها، سبزیجات پربرگ، سبزیجات کربن پایین، مغزها و دانه ها، لبنیات پرچرب و آووکادو باشد.
رژیم کتوژنیک ایده آل از 70% چربی 20% پروتئین و 5% کربوهیدرات تشکیل شده است.
رژیم کتوژنیک چه کاری میکند؟
هدف اصلی رژیم کتو این است که به جای قند چربی را به انرژی تبدیل کند. خوشبختانه دستیابی به این هدف با حالتی از کتونزایی محقق شد. وقتی بدن شما در کتونزایی است شما شروع به کاهش وزن میکنید زیرا بدن شما برای تامین انرژی نیاز دارد که چربیها را بسوزاند.
این رژیم در ابتدا در سال 1942 در کودکانی که از حمله های صرع رنج میبردند به کار برده شد. اما امروزه مردم شاهد این هستند که رژیم کتوژنیک چگونه در بیماریهای مختلف مانند دیابت نوع 2 موثر است.
آیا رژیم کتوژنیک به افراد دیابتیک کمک میکند؟
افراد دیابتی که این رژیم را دنبال میکنند گزارش کردند که نیازشان به انسولین کاهش پیدا کرده است زیرا برنامه غذایی پرچرب و کم کربوهیدرات دارند.
چندین مطالعه تحقیقاتی دیگر هم نشان داده که افراد دنبال کننده این رژیم نتایج مثبت دریافت کرده اند و کاهش وزن، کنترل گلیسرین و کاهش نیاز به داروهایی مثل انسولین داشتند. رژیم کتوژنیک مردم را وادار میکنند که درباره چیزهایی که در مورد مصرف چربی میدانستند تجدید نظر کنند و اینکه از خوردن غذاهای چرب ممانعت میکردند چون فکر میکردند آنها ناسالم هستند.
حتی ممکن است با داشتن یک رژیم پرچرب مثل رژیم کتوژنیک بتوانید کاهش وزن داشته باشید.
مورد مهم دیگر انتخاب چربیهایی است که باعث سلامت قلب میشود مثل چربیهایی که در تخمها، ماهی سالمون، پنیرهای خانگی، آووکادو، روغن زیتون، روغن مغزها (البته به غیر از روغن بادام زمینی) و دانهها. همچنین میتوان روغن نارگیل، گوشت قرمز و جگر استفاده کرد.
رژیم کتوژنیک چگونه روی گلوکز خون اثر میگذارد؟
ادامه این رژیم سطح گلوکز خون را پایین میآورد. مصرف مقادیر زیاد کربوهیدراتها قند خون را نامنظم میکند به همین دلیل افراد دیابتی اغلب سعی میکنند دریافت کربوهیدراتها را کاهش دهند. انتخاب رژیم پرچرب میتواند به کاهش سطح گلوکز خون کمک کند.
خطرات رژیم کتو
- رژیم کتوژنیک یک راه حل کامل برای هر شخص با دیابت نوع 2 نیست. این رژیم مقدار کتونها در خون را افزایش میدهد که میتواند در طولانی مدت خطراتی به همراه داشته باشد.
- مقادیر زیاد کتون در خون ممکن است منجر به شرایطی شود که کتواسیدیک دیابتی (DKA) نامیده میشود. این مورد در دیابت نوع 1 رایج تر است اما به ندرت در دیابت نوع 2 هم دیده میشود.
- به همین دلیل بایستی این رژیم را تحت نظر مستقیم پزشک داشته باشید.
- علائم هشدار دهنده DKA شامل قند خون بالای همیشگی، خشکی دهان، دفع مکرر ادرار، استفراغ و مشکلات تنفسی میباشد.
سخن پایانی
شخصی که میخواهد دیابت نوع 2 و کاهش وزن را کنترل کند باید تغیراتی در سبک زندگی خود ایجاد کند و رژیم کتو میتواند شروع خوبی باشد. هر چند این رژیم نمیتواند معجزهای در درمان قطعی دیابت نوع 2 باشد، شما باید قبل از شروع رژیم با پزشک خود درباره مفاد و مضرات رژیم کتو صحبت نمایید.
تعهد و پایداری در این رژیم مهم است، کوتاهی در این موضوع حتی میتواند علائم بیماری را بیشتر کند اما اگر پزشک شما تمایل شما به ماندگاری در رژیم را بیشتر کند، رژیم کتوژنیک میتواند وسیله خوبی برای کنترل نشانههای دیابت و همچنین کاهش وزن شود.