برای ایجاد عادتهای خواب سالم کودکان از ۱۲ تا ۱۸ ماهگی چه کار باید کرد و یک کودک در این سنها به چقدر خواب نیاز دارد. در این مطلب با نکاتی در مورد عادتهای خواب کودکان نوپای ۱۲ تا ۱۸ ماهه آشنا شوید.
خواب معمول کودکان از ۱۲ تا ۱۸ ماهگی چقدر است؟
کودکتان بعد از پایان یک سالگیاش دیگر یک کودک نوپا محسوب میشود اما هنوز هم به اندازهٔ قبل به خواب نیاز دارد. کودک تا پایان دو سالگیاش به ۱۴ ساعت خواب در شبانهروز، که ۱۱ ساعت آن در طول شب است نیاز دارد و سه ساعت باقیمانده به شکل چرتهای روزانه خواهد بود.
کودک در ۱۲ ماهگی به دو بار خواب در روز نیاز دارد، اما وقتی ۱۸ ماهه شد، ممکن است برای کاهش آن به یک بار خواب ۹۰ تا ۱۸۰ دقیقهای در بعدازظهر آماده باشد و این الگوی خواب را ممکن است تا چهار یا پنج سالگی حفظ کند.
کاهش چرتهای روزانه از دو بار به یک بار میتواند دشوار باشد. برخی کارشناسان پیشنهاد میکند که با توجه به میزان خواب کودکتان در طول شب قبل، او را یک یا دو بار در طول روز بخوابانید. همچنین میتوانید در روزهایی که شامل یک بار خواب هستند، شب او را کمی زودتر بخوابانید.
چگونه عادتهای خواب خوب در کودک ۱۲ تا ۱۸ ماه ایجاد کنید؟
در این سن کار چندانی نیست که بتوانید برای تبدیل فرزندتان به فردی کاملاً خوشخواب انجام دهید، اما مراقب مسائل جدیدی مانند مقاومت در برابر خواب که در حد فاصل ۱۸ ماهگی و سه سالگی بروز میکند هم باشید. بهترین کاری که در حال حاضر میتوانید انجام دهید این است که همان راهکارهای خواب را که از شش ماهگی فرزندتان برای خواباندنش دنبال میکردید ادامه دهید. برخی از مهمترین آنها شامل موارد زیر است:
مراسم همیشگی خواب شبانه را انجام دهید: یک برنامهٔ روتین و منظم شبانه به کودکتان کمک میکند تا در پایان روز آرام بگیرد و برای خواب آماده شود. اگر کودک همچنان به تخلیهٔ انرژی اضافیاش نیاز دارد، ایرادی ندارد که به او اجازه دهید ابتدا مدتی بدود و بعد به کاری آرامتر، مثلاً نوعی بازی آرام، شستن دست و پایش، مسواک زدن و داستان خواندن پیش از خواب بپردازید.
هر شب، حتی وقتی دور از خانه هستید، همان الگوی ثابت را دنبال کنید: کودکان نوپا عاشق ثباتاند، و اینکه میتوانند زمان و نحوه وقوع برنامههای روزمره را پیشبینی کنند باعث میشود که احساس کنند روی اوضاع کنترل دارند.
به برنامهٔ خواب کودک پایبند بمانید: یک برنامهٔ روز و شب ثابت برای خواب، شامل ساعت خواب شب و چرت روز است که باید به آن پایبند باشید. اگر چرت زدن، غذا خوردن، بازی کردن و آماده شدن برای خواب شبانه هر روز تقریباً در زمان ثابتی باشد، خیلی بیشتر احتمال دارد که کودکتان بدون کشمکش و مقاومت بخوابد.
مطمئن شوید کودکتان میتواند به تنهایی به خواب برود: فراموش نکنید که چقدر مهم است کودک هر شب خودش به تنهایی به خواب برود. باید سعی کنید فرزندتان را بدون جنباندن در آغوشتان، شیر دادن یا لالایی خواندن بخوابانید، تا به این ترتیب کودک یاد بگیرد وقتی در طول شب از خواب بیدار میشود، دوباره خود را بخواباند. اینکه کودکتان بیدار شود و قادر به خوابیدن مجدد نباشد، قطعاً مطلوب شما هم نیست، چون اگر بیدار شود احتمالاً برای بیدار شدن و آمدن شما در کنارش گریه خواهد کرد.
مشکلات بالقوهٔ خواب کودکان ۱۲ تا ۱۸ ماهه چیست؟
در این سن ممکن است فرزندتان به سختی به خواب برود یا شبها بارها و بارها از خواب بیدار شود. این میتواند با یک نقطهٔ عطف تکاملی که کودک در تلاش برای رسیدن به آن است؛ به ویژه اگر نقطهٔ عطف راه رفتن باشد، ارتباط داشته باشد، چون کودکتان آنقدر از مهارتهای جدید خود هیجانزده است که میخواهد به تمرین ادامه دهد، حتی وقتی به او میگویید ساعت خواب است.
بیشتر متخصصان توصیه میکنند که اگر کودک در برابر رفتن به رختخواب مقاومت میکند، او را برای چند دقیقه در تختش تنها بگذارید تا ببیند آیا آرام میگیرد یا نه و اگر آرام نشد، میتوانید یکی از روشهای آموزش خواب مثل رویکرد گریه تا خواب را استفاده کنید.
اگر نمیخواهید از روش گریه تا خواب استفاده کنید، ایرادی ندارد که کودک را از حضور خود مطمئن کنید، اما چراغ اتاقش را روشن نکنید و خیلی طولانی در آنجا نمانید. شما میتوانید پاسخهای خود به او را به تدریج کاهش دهید. برای این کار، هر بار که گریه میکند و شما را میخواهد، قبل از رفتن مدت بیشتری صبر کنید و هر دفعه کمی دورتر از تختخوابش بایستید. این کار را ادامه دهید تا زمانی که بتوانید بدون وارد شدن به اتاق و از همان آستانهٔ در، به او اطمینان خاطر بدهید و هر بار به او یادآوری کنید که وقت آن است که بخوابد.
همچنین باید از قبل تصمیم بگیرید که اگر کودکتان شب بیدار شود، نتواند دوباره به خواب برود و آخر سر برای دیدن شما به گریه بیفتد، شما چه کاری انجام میدهید. ایرادی ندارد که وارد اتاقش شوید و وضعیت را بررسی یا نوازشش کنید. اما اگر میخواهد شما بمانید و با او بازی کنید، به ملایمت به او یادآوری کنید که شب وقتی برای خوابیدن است.
چه زمانی باید با پزشک مشورت کنید؟
مشکلات خواب در بچهها شایع است و گاهی اوقات فقط باید صبور باشید و منتظر برطرف شدن آنها بمانید. اما اگر فرزندتان در به خواب رفتن و در خواب ماندن مشکل دارد و بعد در طول روز خوابآلوده به نظر میرسد، یا به سختی نفس میکشد یا با صدای بلند خروپف میکند، فکر خوبی است که با پزشکش تماس بگیرید تا از نبود هیچ گونه مشکلی مثل آپنهٔ خواب که میتواند مانع از استراحت کافی و خوب کودک شود، مطمئن شوید.