خمیر مایه و روش استفاده از آن در پخت نان
نان یکی از اصلی ترین و قدیمی ترین غذاهای جهان است که از گذشته تا کنون در سبد غذایی خانواده ها جا داشته و دارای ارزش غذایی فراوان است. کیفیت نان برای همه افراد اهمیت فراوان دارد، از همین رو در گذشته برای تخمیر و ورآمدن نان از خمیر ترش استفاده می شد اما با تولید مخمر در هلند امروزه از انواع مخمر برای عمل آمدن نان و... استفاده می شود. در ادامه این بخش از نکات خانه داری و آشپزی پلاس وی بیشتر با خمیر مایه یا مخمر و انواع آن و عمل آوردن خمیر مایه آشنا می شوید.
خمیر مایه چیست؟
خمیرمایه به انگلیسی (Baking Yeast) یا همان مخمرنان عامل عمل آورنده خمیر در انواع نان ها بوده و سبب سرعت بخشیدن به فرآیند تخمیر در انواع نان ها می شود. خمیر مایه حاوی میکروارگانیسم مفیدی است که بعد از قرار گیری در ترکیب خمیر فعال شده و رشد آن سبب تشکیل دی اکسید کربن و ترکیبات آلی و در نتیجه افزایش حجمی خمیر و کیفیت پخت نان، تخلخل مناسب و عطر و طعم خوب نان می شود.
خمیر مایه چیست و کجا میفروشند؟
در مورد این موضوع مهم، سوالات بسیاری داشتید که خمیر مایه فوری از کجا بخریم و یا بهترین محل خرید خمیر مایع کجاست و برای پاسخ به این سوال شما کاربران محترم باید بگوییم که امکان سفارش خمیر مایه بصورت آنلاین وجود دارد اما اگر عجله دارید و قصد خرید فوری آن را دارید می توانید به عطاری ها مراجعه کنید؛ البته برای خرید خمیر مایه تازه میتوانید سری به نانوایی بربری و سنگکی هم بزنید.
عمل آوردن و روش استفاده از خمیر مایه
برای پخت نان و... شما باید ابتدا خمیر مایه را فعال کرده و اصطلاحا عمل بیاورید تا از تازگی و کیفیت خمیرمایه مطمئن شوید.
مواد لازم برای عمل آوردن خمیر مایه:
مواد لازم | مقدار |
خمیر مایه | 1 قاشق غذاخوری |
شکر | نصف قاشق چایخوری |
آب ولرم | 1/4 لیوان |
برای عمل آوردن خمیرمایه:
- یک ظرف شیشه ای کاملاً تمیز و بدون چربی بردارید.
- آب یا شیر را کمی گرم کنید.
- شکر را در آن حل کنید.
- دمای مناسب برای عمل آوردن خمیر مایه 40 درجه سانتیگراد است؛ بعد از رسیدن آب به دمای مناسب خمیر مایه را روی سطح آن بپاشید.
- کمی صبر کنید تا ذرات خمیرمایه آب جذب کرده و راحت تر حل شوند، سپس به آرامی آنرا مخلوط کنید تا تمام ذرات مرطوب شود.
نکات مهم
- برای عمل آوردن خمیر مایه ظروف شیشه ای و ظروف استیل مناسب بوده و از ظروف فلزی به دلیل واکنش نباید استفاده شود.
- برای عمل آوردن خمیرمایه دمای مایعات مورد استفاده بسیار مهم می باشد.
- مایعات استفاده شده در خمیر مایه را تا دمای 100 درجه نرسانید.
انواع خمیر مایه
انواع مختلفی از خمیر مایه در تهیه نان و... استفاده می شود که عبارت اند از:
مخمر فشرده یا تر
مخمر فشرده یا تر که به آن مخمر تازه نیز می گویند، مخمری با رطوبت بالا حدود 75٪ می باشد. برای تهیه این نوع مخمر که در صنایع گوناگون به ویژه صنعت پخت نان استفاده می شود، محلول خامه ای شکل، صاف و تصفیه می گردد.
مخمر خشک
مخمر خشک یکی دیگر از انواع خمیر مایه با رطوبت حدود 5٪ می باشد که به دو صورت معمولی و فوری تولید میشود. در فرآیند تولید این نوع مخمر، دما افزایش پیدا کرده تا رطوبت موجود در آن تا حد زیادی کاهش یابد. مخمر خشک فوری را می توان به صورت پودر به خمیر اضافه کرد و بر خلاف مخمر خشک معمولی نیازی به آماده سازی و فعال شدن ندارد.
مخمر مایع
مخمر مایع از دیگر انواع مخمرهاست و محلول رقیق شده مخمر تر یا فشرده در آب می باشد که میزان 7 لیتر از آن با 1 کیلوگرم مخمر فشرده برابری می کند. از مخمر مایع برای مصارف زیاد و واحدهای صنعتی استفاده می شود، این نوع مخمر نباید به مواد دیگر چون شکر و... اضافه شده و می بایست به آرامی به آرد اضافه شود.