بررسی کامل خواص گیاه و میوه ی گیاه کبر
گیاه کبر افزودنی بسیار لذیذ و خوشمزه ای برای برخی از غذاهای مدیترانه ای به شمار می رود اما برخی از جوانه های کوچک این گل به دلیل تلخی غیر قابل خوردن است. کبرها دارای اثرات آنتی اکسیدانی، ضد التهابی و ضد دیابتی هستند به طوری که از آنها از سالیان کهن برای درمان استفاده می کردند. در این بخش از بهداشت و سلامت پلاس وی شما را با کبرها، ترکیبات فعال آنها، فواید سلامتی و عوارض جانبی آن، آشنا خواهیم کرد.
داشتن دندان های قوی تر
گیاهان کبر منبع عالی مواد معدنی مختلفی از جمله آهن، مس، کلسیم و سدیم هستند. کلسیم برای حفظ تراکم استخوان ها و دندان ها در بدن بسیار مفید است. مصرف کبر دندان های شما را قوی و سالم نگه می دارد. با مصرف مرتب میوه کبر می توان از مشکلاتی مانند پوسیدگی دندان، دندان ضعیف و شکننده، لثه متورم و سایر موارد دندان جلوگیری کرد.
سرشار از آنتی اکسیدان
گیاه کبر حاوی ترکیبات فلاونوئیدی مانند روتین و کوئرستین است که آنتی اکسیدان های قوی محسوب می شوند. آنتی اکسیدان ها مولکول هایی هستند که اکسیداسیون سایر مولکول ها را مهار می کنند. اکسیداسیون یک واکنش شیمیایی است که رادیکال های آزاد بسیار واکنش پذیری ایجاد می کند که با تغییر ساختار DNA، پروتئین ها و سایر ساختارهای سلولی می تواند به رشد سلول ها آسیب برساند. آنتی اکسیدان ها با این رادیکال های آزاد در حال مبارزه هستند و از آسیب سلولی جلوگیری می کنند.
کمک به سلامتی پوست
از کبر همچنین در درمان اختلالات پوستی مانند قرمزی پوست، سوزش و جوش ها استفاده می شود. از این رو، از کبرها در محصولات مراقبت از پوست استفاده می شود. علاوه بر این، کبر به دلیل داشتن خاصیت آنتی اکسیدانی به کاهش سرعت روند پیری کمک می کند.
تسکین احتقان
بسیاری از مردم از تولید اضافی خلط یا مخاط که در مجرای سینه و سیستم تنفس جمع می شود رنج می برند. این اتفاق منجر به سفتی قفسه سینه، درد در قفسه سینه و ... می شود. کبر باعث سلامت دستگاه تنفسی ، خلاص شدن از مخاط یا خلط اضافی ، تسکین احتقان می شود.
کمک به کنترل دیابت
کبرها به کنترل دیابت کمک می کنند. کبرها حاوی مواد شیمیایی هستند که قند خون را کنترل می کنند. اگر از قبل داروهای دیابت استفاده می کنید، از مصرف مقادیر زیاد کبر خودداری کنید، زیرا تداخل دارویی ایجاد می شود و هر دو سبب کاهش قند خون می شوند.
فواید کبر برای کاهش کلسترول
کلسترول مانند LDL ،VLDL و تری گلیسیرید به مقدار بیش از حد می توانند به بدن ما آسیب برساند و باعث بیماری های قلبی، مغزی و غیره شود. مصرف گیاه کبر سبب می شود میزان تمام این چربی های مضر در بدن کاهش یابد.
داشتن استخوان های سالم
کبرها از مقدار کافی ویتامین K تشکیل شده اند که به افزایش تراکم استخوان های شما کمک می کند. به همین دلیل کبرها موجب کاهش احتمال بروز مشکلات مربوط به استخوان مانند پوکی استخوان، آرتروز که به دلیل کاهش تراکم استخوان اتفاق می افتند ، خواهند شد.
مزایای کبر برای محافظت در برابر اشعه های مضر ماوراء بنفش
همانطور که همه ما می دانیم که اشعه UV حتی می تواند منجر به سرطان های پوستی مانند ملانوما شود. برخی ترکیبات خاص در کبرها دارای خاصیت محافظتی در عکس هستند. آنها از ما در مقابل اشعه UV مضر محافظت می کنند و قرمزی یا اریتم پوست ناشی از اشعه UV را کاهش می دهند. از این گیاه به طور مرتب استفاده کنید تا از نتایج آن بهره مند شوید.
کمک به مقابله با خطر کم خونی
کم خونی شرایطی است که فرد به اندازه کافی گلبول های قرمز سالم برای انتقال اکسیژن به بافت های بدن نداشته باشد. یکی از اشکال شایع آنمی، کم خونی ناشی از فقر آهن است که توسط فردی که آهن کافی در رژیم غذایی خود مصرف نمی کند ایجاد می شود. آهن ماده معدنی ضروری برای بدن است زیرا از ترکیبات، هموگلوبین در گلبول قرمز است. آهن موجود در هموگلوبین به اکسیژن متصل می شود، به این ترتیب که اکسیژن منتقل می شود. بدون آهن، اکسیژن قابل اتصال و حمل نیست.
تامین فیبر
گیاه کبر منبع قوی فیبر می باشد. فیبر یبوست را کاهش می دهد. یک قاشق غذاخوری کبر حاوی 0.3 گرم فیبر است، یعنی حدود 3 درصد از حداقل مقدار توصیه شده روزانه فیبر شما!
ضد پیری
کبرها منبع قدرتمند آنتی اکسیدان هایی هستند که به بدن برای خلاص شدن از علائم پیری مانند چروک، خطوط ریز و شل بودن پوست کمک می کنند. این رادیکال ها واکنش اکسیداسیون را در بدن آغاز می کنند و بافت ها و سلول ها را از بین می برند. کبر عناصر و سموم مضر را از بدن دور می کند تا از بروز اختلالات پوستی جلوگیری کند.
بینایی خوب
کبر از مقدار ویتامین A زیادی تشکیل شده است که برای دید سالم بسیار مفید است. همچنین به معالجه مشکلات چشم و سرطان های مرتبط کمک می کند.
رهایی از نفخ
هضم نادرست منجر به تولید بیش از حد گاز در روده ها می شود. نفخ شکم می تواند یک مشکل واقعاً غیر قابل کنترل باشد. این باعث می شود وقتی در بین مردم باشیم اعتماد به نفس خود را از دست بدهیم. کبر هضم را بهبود می بخشد، سلامتی دستگاه گوارش را حفظ می کند و به ما کمک می کند تا از نفخ شکم خلاص شویم.
خواص کبر برای آنزیم برای مقابله با فرآورده های جانبی
افرادی که چربی و گوشت قرمز را در رژیم غذایی روزانه خود دارند، باید کبر بخورند زیرا کبر برخی از محصولات جانبی موجود در گوشت و غذاهای سرشار از چربی را از بین می برد. این فرآورده های جانبی اغلب مسئول سرطان و بیماری های قلبی عروقی هستند.
خواص ضد التهابی
التهاب یک مکانیسم دفاعی در بدن است که بدن سعی در از بین بردن محرک های مضر آن و شروع روند بهبودی دارد. برای دوره های کوتاه مدت، التهاب می تواند مکانیسم خوبی برای بدن شما باشد. با این حال، التهاب مزمن یا طولانی مدت باعث بیماری هایی مانند سرطان ها، آرتریت روماتوئید و بیماری های قلبی می شود.
تقویت رشد مو
از کبر در محصولات مراقبت از مو نیز استفاده زیادی می شود زیرا سرشار از ویتامین B و آهن است. به همین علت کبرها موجب تقویت رشد مو می شوند . ویتامین B به گردش خون در بدن ما کمک می کند. بنابراین سلامت کلی مو را حفظ می کند زیرا گردش خون یک شرط اصلی برای موهای سالم و براق است. آهن نیز به جلوگیری از ریزش مو کمک می کند.
کمک به گوارش
کبرها سرشار از فیبر هستند که به مدیریت وزن کمک می کند و از گوارش نیز پشتیبانی می کند. انواع بیشماری از مشکلات هضم مزمن مانند یبوست به راحتی در صورت مصرف این میوه شگفت انگیز درمان می شود. حرکت روده در بدن و دفع مدفوع از بدن را سهولت می بخشد.
پوست مرطوب
مصرف منظم کبر در رژیم غذایی شما برای پوست مناسب است. این گیاه باعث رطوبت پوست شما می شود و پوست از خشکی و سایر مشکلات مربوط به خشکی پوست رهایی می یابد.
محافظت از بدن در مقابل آلرژی
علائم آلرژیک ناشی از تحریکات خفیف پوستی و اسپاسم برونش با مصرف عصاره کبر کاهش می یابد.
جلوگیری از سرطان و بیماری های پوستی
کبر از مقدار خوبی از فلاونوئیدهای مفید مانند روتین و کوئرستین تشکیل شده است که باعث جلوگیری از سرطان و بیماری های پوستی می شود. همچنین کبر منبع خوبی از ویتامین E است که به حفظ یکنواختی سلول های موجود در غشای مخاط کمک می کند. افرادی که از اختلالات پوستی جدی مانند اگزما، پسوریازیس و غیره زنج می برند از این میوه شگفت آور مصرف کنند.
تقویت ایمنی
طبق مطالعه ای که روی حیوانات خاص انجام شده است، کبرها میزان ایمنی بدن را افزایش داده و حیوانات را بسیار قوی و قادر به مقابله با عفونت ها می کند.
پشتیبانی از سلامت قلب
مطالعات نشان داده است که کبرها به جلوگیری از اکسیداسیون چربی کمک می کنند. همچنین، گیاه کبر حاوی مواد تشکیل دهنده، آنتی اکسیدان ها و ویتامین E بوده و خطر ابتلا به سرطان و همچنین خطر بیماری های قلبی را کاهش می دهد.
بیماری های کبدی
در یک درمان بالینی بر روی 44 فرد مبتلا به بیماری کبد چرب غیر الکلی، با مصرف 40 تا 50 گرم انواع میوه کبر در روز به مدت 12 هفته، شدت بیماری کاهش یافته است.
در یک درمان دیگر روی 36 نفر مبتلا به آسیب کبدی (سیروز)، یک ترکیب گیاهی با عصاره 65 میلی گرمی کبر (3 قرص 3 بار در روز) به مدت 6 ماه باعث کاهش مایعات در شکم (آسیت) شد.
یک اسید (اسید دراکونیک) حاصل از عصاره گیاه کبر باعث کاهش آسیب کبدی در موش ها و جلوگیری از مرگ سلولی کبد ناشی از سموم مختلف می شود.
در موش ها، مقدار زیاد عصاره گیاه کبر (400 میلی گرم بر کیلوگرم) و کوئرستین (20 میلی گرم بر کیلوگرم) باعث کاهش آسیب کبدی سموم می شود.
باز هم، این شواهد اولیه کافی نیست. آزمایشات بالینی دیگری که نقش مهارکننده ها در محافظت از کبد را آزمایش می کند، مورد نیاز است.
پیشگیری از آلزایمر
در موش های مبتلا به آلزایمر، عصاره میوه و عصاره گیاه جوانه زده کبر تولید دو آنزیم را که باعث ایجاد این بیماری شده و باعث کاهش آسیب های شناختی می شود را مسدود کرد.
ضد ویروسی
عصاره کبر سرشار از فلاونوئیدها با تحریک سلول ها برای تقویت پاسخ ایمنی، ویروس تبخال دستگاه تناسلی را مهار می کند.
مفید برای درمان مسمومیت
اگر گیاه کبر را باسرکه و عسل مخلوط کنید ، پادزهری قوی برای بیشتر مسمومیتها خواهید داشت.
فواید گیاه کبر برای افراد سرد مزاج
گیاه کبر برای افراد سرد مزاج مفید است زیرا موجب تقویت طحال و جمع آوری سودای اضافی و سموم از بدن و دفع آن می شود. همچنین مصرف آن سبب گرم شدن بدن و از بین رفتن سردی ها و روشن شدن رنگ چهره و برطرف شدن تیرگی و کدورت و لکه های پوستی خواهد شد. افراد گرم مزاج بهتر است کبر را با شربت سکنجبین استفاده کنند.
چه نوع کبری بخریم؟
بهترین کبرها ، کبرهای کوچک به اندازه ی دانه ی فلفل سیاه هستند که به رنگ سبز تیره می باشند.
نحوه درست کردن ترشی کبر
از میوه گیاه کبر می توان ترشی خوشمزه و اشتهاآوری درست کرد که برای رفع گرفتگی های کبد و طحال مفید است. مصرف ترشی کبر در استان فارس و همدان مرسوم است. برای تهیه این ترشی کبرها را شسته و دم آن را گرفته و در آب جوشیده و سرد شده بریزید و 5 الی 6 روز هر روز آب نمک آن را عوض و در یخچال نگهداری کنید.سپس آن را از آب نمک خارج کرده و با آب روی حرارت بگذارید تا به جوش بیاید . پس از جوش آمدن ، آب آن را دور بریزید و این کار را تکرار کنید تا تلخی آناز بین نرود . بیش از حد جوشیدن این گیاه سبب نرم شدن آن می شود.
کبر را بعد از جوشیده ، درون صافی ریخته تا آبش خارج شود سپس آن را در ظرفی ریخته و روی آن سرکه بریزید و کمی هم نمک اضافه کنید ودر آن را محکم کرده و در یخچال نگهداری کنید و پس از گذشت بیست روز نوش جان کنید.
عوارض جانبی کبر
اگر در رژیم غذایی کم سدیم قرار دارید، باید از مصرف کبر اجتناب کنید زیرا منبع غنی سدیم هستند.
علامت مشترک خوردن کبر بیش از حد مجاز ، تشنگی شدید است بنابراین سعی کنید آن را در مقادیر متوسط مصرف کنید.
کبرها آب را به طور طبیعی حفظ می کنند زیرا حاوی مقدار زیادی سدیم هستند. از این رو احتباس آب می تواند ایجاد نفخ کند. مراقب خوردن بیش از حد کبر باشید.
اگر از فشار خون بالا رنج می برید، باید از خوردن کبرخودداری کنید. سدیم بیش از حد باعث افزایش حجم خون می شود زیرا آب را حفظ می کند. دریافت بیش از حد سدیم می تواند بدن را در معرض بیماری های قلبی قرار دهد.
نکات ذخیره سازی کبر
کبرها معمولاً در آب شور فروخته می شوند. آنها را در یخچال نگهداری کنید؛ باید اطمینان حاصل کنید که آنها در آب نمک غرق می شوند تا خشک نشوند.