نکات مهم و تکمیلی قورمه سبزی خوشمزه و اصیل
قورمه سبزی Ghormeh Sabzi یکی از قدیمی ترین و خوشمزه ترین غذاهای ایرانی است که معروف به خورش طلایی است.این غذای اصیل ایرانی از ترکیب سبزیجات، لوبیا و گوشت گاو یا گوسفندی تشکیل شده است که معمولا هم همراه برنج سرو میشود.
قرمه سبزی غذای محبوب ایرانی ها
انصافا تمام غذاهای ایرانی خوشمزه و پر طرفدارند و همه از عطر و بوی دل انگیزی برخوردارند. همانند خورشت قورمه سبزی یا همان سبزی خورشت که یکی از آن غذاهایست که هر خانواده ی ایرانی بی تردید آن را دوست دارد و در برنامه غذایی خود به عنوان یک غذای خانگی خوشمزه گنجانده است. قورمه سبزی یعنی قرمه به معنای سرخ کردن گوشت به روش قدیمی ایرانی و سبزی هم که همان سبزیجات معطر در کنار گوشت است.
حال اگر بخواهید با آموزش طرز تهیه یک خورش قورمه سبزی خوشمزه آشنا شوید نیازمند به سبزیجات معطر ، گوشت، لوبیا و لیمو عمانی دارید.
مواد تشکیل دهنده ی قورمه سبزی عبارتند از :
جعفری، گشنیز، اسفناج ، تره و شنبلیله. اگر شنبلیله تازه در دسترستان نبود ، می توانید از شنبلیله ی خشک شده استفاده کنید. اما نباید بیش از حد از شنبلیله استفاده کنید چون ممکن است خورش شما تلخ شود.همچنین در صورت نبودن اسفناج از برگ چغندر استفاده کنید.
گوشت:در ایام قدیم قورمه سبزی با تکه هایی از گوشت بره درست میشد. با این حال، میتونم این خورش را با گوشت گاو نیز درست کرد و بسیار هم خوشمزه میشود. اگر میخواهید تنها از سبزیجات در این خورش استفاده کنید میتوانید گوشت را حذف کنید. برای طعم و مزه ی بهتر قورمه سبزی بهتر است گوشت بدون استخوان استفاده شود.قطعات آن کوچک باشد و چربی های دور آن کاملا گرفته شده باشد زیرا این چربی ها باعث تولید مقدار زیادی روغن در خورشت شما میشود.
لوبیا:3 نوع لوبیا در این خورش میتواند استفاده شود :لوبیا چیتی ، لوبیا قرمز و لوبیای چشم بلبلی. معمولا قرمه سبزی را بیشتر با لوبیا قرمز خشک درست میکنند اما بعضی مواقع از کنسرو لوبیا هم استفاده میکنند.و البته اینکه لوبیا چیتی لعاب خورشت را بیشتر میکند.
لیمو عمانی:این لیموهای خشک یک طعم ترش شگفت انگیز به قورمه سبزی میدهند.لیموعمانی های مرغوب معمولا به رنگ قهوه ای روشن هستند.
مواد لازم و طرز تهیه ی خورش قورمه سبزی :
- لوبیا قرمز یا یک عدد کنسرو لوبیا :یک پیمانه
- گشنیز، جعفری و تره :مقداری
- شنبلیله :مقداری یا یک قاشق غذاخوری شنبلیله ی خشک
- روغن زیتون :3/1 فنجان
- روغن نباتی :3 قاشق غذا خوری
- پیاز :1 عدد
- گوشت گاو یا گوشت گوسفندی :800 گرم
- زردچوبه :1 قاشق چایخوری
- آب :4 تا 5 فنجان
- 4 تا 5 لیمو خشک (عمانی) که یک ساعت در آب خیس شده باشد :4 تا 5 عدد
- نمک و فلفل : به مقدار لازم
دستور پخت قورمه سبزی:
لوبیای قرمز را به مدت 3 تا 4 ساعت در یک ظرف پر از آب خیس کنید.تره ،جعفری ، گشنیز ، اسفناج و شنبلیله را تمیز بشویید و بعد از کمی خشک شدن، آن را ریز ریز کنید و بر روی حرارت خیلی ملایم بگذارید تا آب آن کاملا خشک شود.سپس 3/1 فنجان روغن زیتون به آن اضافه کنید و باز به مدت 15 دقیقه آن را روی حرارت ملایم سرخ کنید.
در یک ظرف دیگر 3 قاشق غذا خوری روغن گیاهی بریزید و پیاز خرد شده را در آن سرخ کنید.بعد از کمی سرخ شدن پیاز گوشت گاو یا گوشت گوسفند و زردچوبه را به آن اضافه کنید و تا زمانی که رنگ گوشت ها قهوه ایی روشن شود آن ها را سرخ کنید سپس 4 یا 5 لیوان آب به ظرف اضافه کنید و صبر کنید تا آب بجوشد. بعد از آن حرارت گاز را بر روی شعله کم تنظیم کنید.لوبیا قرمز ها را بشویید و به خورش اضافه کنید و بعد از آن سبزیجات سرخ شده را اضافه کنید و بگذارید به مدت 2 ساعت بر روی شعله ی کم بپزند.در یک ساعت آخر لیمو عمانی و نمک را داخل خورشت بریزید و بگذارید خورشت مزه دار شود.بعد از آن خورشت شما آماده است و میتوان آن را با برنج ایرانی سرو کنید.
اگر میخواهید از کنسرو لوبیا در قرمه سبزی استفاده کنید ،باید قبل از اضافه کردن لیمو عمانی آن را به خورشت خود اضافه کنید. چون این لوبیا ها از قبل پخته شده اند ، پس دیگر نیازی نیست زیاد روی حرارت باشند.قرمه سبزی و دیگر خورشت های ایرانی همراه با برنج سرو می شوند.معمولا سبزی خورشت را غلیظ و لعابدار درست میکنند و نباید زیاد آبکی باشد. اگر آبکی باشد یعنی خورشت درست جا نیفتاده و باید باز آن را روی حرارت گذاشت تا آب اضافه آن بخار شود و خورشت جا بیفتد. اگر خورشت زیاد غلیظ شد باید حتما به آن آب جوشیده اضافه کنید و دوباره آن را روی حرارت ملایم گاز قرار دهید.
حتی کسانی که گیاهخوار هستند هم میتوانند خورشت سبزی بپزند و میل کنند ،فقط کافی است گوشت را از این خورشت حذف کنند. یعنی اول مقداری روغن در ظرف می ریزند و پیاز را در آن سرخ کنند تا وقتی که پیاز ها طلایی شد. بعد از اینکه پیاز ها کاملا سرخ شد زردچوبه را به آن اضافه کنند و به خوبی هم بزنند.و بعد از آن آب را اضافه کنند.زمانی که آب جوش آمد لوبیا ها را به آن اضافه کنند (البته اگر بخواهند لوبیای خشک استفاده کنند).زمانی که لوبیا ها نیمه پخته شدند ، سبزیجاتی که از قبل سرخ شده را به آن اضافه کنند و بگذارند 1 ساعت روی حرارت ملایم بپزد و در نهایت لیمو عمانی را به آن اضافه کنند.برخی از افراد گیاهخوار حتی قارچ نیز به قورمه سبزی اضافه میکنند.
برای آشنایی با دستور پخت زرشک پلو Zereshk Polo – EpersianFood هم میتوانید به سایت www.epersianfood.com مراجعه نمایید.
منبع : Most Delicious Persian Foods
نکات تکمیلی در مورد قورمه سبزی جا افتاده
زمان آماده سازی مواد اولیه و مایحتاج آن حدودا 20دقیقه
و زمان پخت و انتظار آن در حدود 4 ساعت میباشد .
قورمه سبزی جا افتاده را می توانید در وعده نهار - شام - سرو کنید .
همچنین میتوان در ماه رمضان به عنوان سحری - میل کرد .
توجه نمایید مقدار مواد اولیه و دستور تهیه برای 6 نفر مناسب میباشد .