وی فور یو
2 سال پیش / خواندن دقیقه

غذاهای محلی مازندران از دسر و آش تا خوراک و خورشت

غذاهای محلی مازندران از دسر و آش تا خوراک و خورشت

مازندران یکی از شهرهایی است که به دلیل تنوع غذایی و غذاهای خوشمزه توریست های زیادی را به خود جذب کرده است. از غذاهای معروف این شهر می توان به خورش ناردون اشاره کرد.

لیست پرطرفدارترین غذاهای محلی مازندران

وقتی به شهری سفر میکنیم همیشه دوست داریم از انواع غذاهای آن شهر تست کرده و با فرهنگ غذایی آن منطقه آشنا شویم البته در این میان لذت کافی نیز از خوردن غذا می بریم.

یکی از شهرهایی که در طول سال پذیرای توریست از همه نقاط کشورمان است استان سرسبز و زیبای مازندران می باشد افزون بر آن داشتن غذاهای خوشمزه و دلپذیر نیز جذابیت این استان را چند برابر کرده است.

سفر به مازندران بسیار جذاب است چرا که علاوه بر طبیعت زیبا و بی نظیر آن غذاهای شمالی نیز ارزش آن را چند برابر می کند. چاشنی های گوناگونی که به غذاها اضافه می شود، وسوسه انسان را برای خوردن زیاد می کند.

استان سر سبز مازندران با انواع غذاهای سنتی و محلی مانند خورشت خوشمزه ی سیر انار، مالابیج، بشته واش، بیج بیج، نازخاتون، ترش سماق، ترش ترشو، دوپتی، باقلا وابیج، کدو بره، آغوز مسما، دوپتی، اسپناساک، خورشت آلو، آش کدو وکئی پلا، به دلنشینی مازندران می افزاید.

یادتان باشد اگر به بهشت سرسبز مازندران سفر کردید حتما طعم این غذاهای خوشمزه را تجربه کنید و لذت ببرید. چنانچه مایل به شناخت فرهنگ غذایی مازندران می باشید خواندن این بخش مفید و جذاب از آشپزخانه ی پلاس وی را از دست ندهید.

مرغ ترش مازندرانی

دسر و پیش غذای مازندران

دسر و پیش غذاهای هر شهری تکمیل کننده فرهنگ غذایی آن شهر است زمانی که قبل از غذای اصلی، دسر های رنگا رنگ در سفره یا میز غذا خود نمایی می کنند تنوع غذایی آن منطقه را به رخ می کشد.

اغلب فکر می کنیم که برای پختن یک غذا یا شیرینی مواد زیادی باید در دسترس داشته باشیم در حالیکه با مواد بسیار ساده می توان غذا و شیرینی های خوشمزه درست کرد و از خوردنش لذت برد و مازندران هم از آن دسته شهرهایی است که پخت غذاها و شیرینیجات خوشمزه در آن کم نیست و کدبانو های متبحری در این زمینه دارد که طعم غذاها و شیرینی های لذیدشان همیشه در یاد می ماند. با ما همراه باشید چرا که در این مطلب شما را با دسر های خوشمزه مازندران آشنا خواهیم کرد.

بورانی بادمجان کبابی

از مخلوط بادمجان کبابی با ماست پرچرب و پودر موسیر و نمک، می توان یک میان وعده یا پیش غذای خوشمزه مازندرانی اصلی به نام بورانی بادمجان کبابی درست کرده و با خانواده نوش جان کرد لذت برد.

بورانی بادمجان کبابی

رشته به رشته

یکی از شیرینی های خوشمزه مازندران که مزه ای واقعا عالی دارد رشته به رشته است برای پخت آن از خاک قند، هل، گردو، رشته (تهیه شده از آرد برنج) و روغن استفاده می شود و برای تهیه ی شربت نیز آب و شکر و زعفران بکار می برند.

برنجک

یکی از شیرینی های خوشمزه که دارای بافت لطیف و عسلی است و بیشتر برای مهمانی های شب یلدا و فصل های سرد استفاده می گردد برنجک یا بادونه (بهار دانه) نام دارد.

ماده ی اصلی آن هم برنج است که از برنج با کیفیت استفاده می شود در گذشته از برنجک به همراه نون پنجره ای، آب دندون و از چندین شیرینی محلی دیگر برای جشنهای عروسی و پاتختی استفاده می شد.

برای درست کردن این نوع شیرینی از برنج و شکر ،آب و روغن و آبلیمو استفاده می شود و اگر بخواهیم شیرینیمان طعم و خاصیت بهتری داشته باشد میتوانیم به جای شکر از عسل استفاده کنیم.

برنجک

دسر مشکوفی یا دنت زعفرانی

یکی از دسرهای خوشمزه ی مازنداران دسر مشکوفی است. ولی اگر به جای شیر آب در آن بریزید دسرتان مسقطی می شود برای زیباترشدن دسر میتوانید با میوه، پودر یا خلال بسته، دارچین و یا ترافل های رنگی استفاده کرد و اگر میخواهید دسرهای رنگی داشته باشید.

می توانید از دارچین به همراه پودر هل و کاکائو حل شده در نصف لیوان آب جوش استفاده کنید، بعد آنها را لایه به لایه روی هم بریزید تا یک ترکیب زیباتری بدست آورید البته میتوان از ژله هم استفاده کرد.

آش های مازندران

در اینجا با چندین مورد از آش های مازندران آشنا خواهید شد که به جرات می توان گفت در نوع خود بهترین و خوشمزه ترین آش های این منطقه به شمار می روند.

آش چهل گیاه، آش ترش

آش چهل گیاه که در نزد مردم شهر آمل به آش هفت ترشی معروف است مخصوص مراسم شب چهارشنبه سوری می باشد. البته پخت این آش در بیشتر مناطق مازندران رایج است. برای طبخ این آش علاوه بر سبزی و حبوبات، از هفت نوع ترشی از قبیل آب نارنج، آب لیمو، آب انار، سرکه، گوجه سبز و آب ازگیل استفاده می گردد.

آش چهل گیاه

بشته واش

از آش های معروف دیگر مازندران که برای افرادی که دارای بیماری هایی مانند فقر آهن شدید، هموروئید یا بواسیر و تیرویید هستند مناسب است. موادی که در این آش استفاده میگردد شامل زیره سبز، عدس و ادویه های گوناگون می باشد.

این غذای خوشمزه با زیره ی سیاه و آب نارنج خورده می شود و درصورت تمایل با نان نوش جان می گردد و مدت زمانی که برای پخت این غذا لازم است دو ساعت می باشد.

آش گزنه

مردم مازندران و بیشتر مردم سواد کوه علاقه زیادی به آش گزنه دارند.برای طبخ این آش سبزی های محلی و کوهی استفاده میشود. برای اینکه آش گزنه مزه ی ترش بدهد از ترشی آلوچه،رب انار و ازگیل استفاده میکنند.

آش گزنه

آش کدو، یا سوپ کدو

این غذا با موادی از قبیل کدو، پیاز داغ، برنج، عدس، آب لیمو ترش، شکر و کمی نمک آماده می گردد و یکی از آش های خوشمزه ی مازندران است که مانند دیگر آش ها با نعناع داغ تزیین میشود البته برای خوشمزه تر شدن میتوان از کوفته ریزه هم استفاده کرد.

بنه بزه آش

موادی که برای پخت آش بنه بزه لازم است سبزی ماست و برنج می باشد. این آش یک وعده غذای خوشمزه و سبک است در ابتدا اسفناج و گشنیز و شوید را با نعنا و سیر کوبیده و با ماست مخلوط می کنند تا ماست دلال آماده گردد و بعد این ماست با برنج نیم دانه پخته شده ترکیب می گردد و سپس آش خوشمزه آماده ی سرو می گردد.

ترش ترشو

از دیگر غذاهای لذیذ مازندرانی می توان به ترش ترشو اشاره کرد. این غذا با استفاده از گشنیز، پیاز، جعفری، رب انار ترش، چغندر، کدو حلوایی، برنج و سیب زمینی درست می شود. محتویات این غذا ترکیبی از مواد مغذی و کربوهیدرات ها می باشد و به خاطر داشتن رب انار و انار به راحتی هضم می شود.

ترش ترشو

غذاهای محلی لذیذ مازندران

طعم منحصر به فرد و خاص غذاهای محلی و سنتی مازندران به خاطر مواد اولیه ای همچون انار، رب انار و بادمجان و گردو زبانزد عام و خاص است. به جرات می توان گفت گردشگران و توریست ها بیشتر از خود مازندرانی ها طرفدار این غذاها می باشند پیشنهاد میکنیم برای یک بار هم که شده طعم این غذاهای خوشمزه را بچشید. با ما باشید تا با تعدادی از این غذاها آشنا شوید.

اسفناج مرجی

این غذا از ترکیب اسفناج و انار تهیه می شود. شاید این ترکیب اندکی متفاوت به نظر برسد اما با افزودن عدس، سیر، اسفناج و عدس یک غذای خوشمزه با طعم بی نظیر پخته می شود و به خاطر داشتن ویتامینهای A و E و C و همچنین خاصیت آنتی اکسیدانی سبب تحکیم و تقویت سیستم ایمنی بدن میگردد و از بدن در مقابل بیماریها مراقبت می کند.

مالابیج

یکی دیگر از غذاهای سنتی مازندران مالابیج یا مالاتا است. مواد اصلی این غذای لذیذ ماهی سفید است که با سبزی های عطر دار از قبیل خنش ( خلواش) نعنا و شوشاق مزه دار می کنند. برای تهیه ی این غذا ابتدا شکم ماهی را خالی کرده و با رب انار و گردو و سبزی های معطر، گلپر، نمک، فلفل پر می کنند و بعد در داخل فر یا بر روی آتش به صورت کبابی می پزند.

مالابیج

آغوز مسما

از غذاهای محبوب در مازندران میتوان به آغوز مسما اشاره کرد. این غذای خوشمزه از گوشت اردک تهیه می شود و مواد تشکیل دهنده ی آن شامل، گردو، رب انار، دانه های ساییده ی انار و شکر می باشد. این غذا دارای یک طعم ملس بسیار عالی است اگر طرفدار طعم ملس هستید حتما برای یکبار هم که شده آن را امتحان کنید.

بیج بیج

بیج بیج یکی دیگر از غذاهای خوشمزه محلی مازندران به شمار میرود که طعم بسیار خوشمزه و متفاوتی دارد. این غذا از پیاز، رب، گوجه، سیب زمینی نگینی و گوشت چرخ کرده درست می شود و در عرض ٣٠ الی 4٠ دقیقه پخته می شود.

بیج بیج

خورش آلو

آشپزهای محلی مازندران معتقدند که یک خورشت آلوی خوشمزه باید دارای طعم ملس باشد. برای همین برای پخت یک خورشت آلوی لذیذ از تکه های مرغ، دانه های انار ملس، پیاز، زعفران، آب نارنج آلو و مغز گردوی خرد شده استفاده می کنند.

اگر انار استفاده شده در خورشت شما ترش بود میتوانید از کمی شکر برای ملس کردن آن استفاده کنید اگر میخواهید غدایتان خوشمزه تر باشد پس باید اجازه بدهید آب مرغ و آلو غلیظ تر شود.

اسپناساک

از ترکیب گوشت گوسفند یا گوساله با اسفناج تازه و برگ سیر و نعنا و پیاز و سبزی های معطر غذای لذیذی به نام اسپناساک یا خورشت اسفناج تهیه می کنند. که مخصوص استان مازندران است در بعضی از شهرهای این استان به جای گوشت تخم مرغ را جایگزین می کنند. این غذای دلپذیر سرشار از آهن و پروتئین است و بسیار مغذی و پرانرژی می باشد.

اسپناساک

ترش سماق

از خورش های خوشمزه محلی دیگر مازندران می توان به ترش سماق اشاره کرد، طعم این غذا به خاطر وجود سماق ترش است البته ناگفته نماند که استفاده بیش از حد سماق در این غذا باعث می شود که طعم آن تلخ شود.

جدا از تم به یادماندنی این غذا، فواید بسیار زیادی در مورد آن مطرح شده است. در تهیه این غذای خوشمزه موادی همچون سبزی خورش، سینه مرغ، لوبیا قرمز، سماق، آبغوره، سیر، پیاز و غوره استفاده می شود.

خورش ناردونی

فرش ناردون یا همان خورش ناردون از غذاهای لذیذ روستاهای مازندران می باشد. همان طور که از اسم آن پیداست ناردون این به معنی دانه انار است، این غذا را با دانه های انار، سیر و مرغ می پزند. البته ناگفته نماند این غذا با نامهای دیگری همچون مرغ ناردونی، خورش سیر و انار یا پیاز و انار هم معروف است.

خورش ناردونی

کئی پلا

در زبان تبری به پلو، پلا گفته میشود و کئی نیز همان کدو حلوایی میباشد. در کنار این غذا نیمرو هم سرو میشود. کئی پلو از موادی چون چرخ کرده، کره محلی، برنج، زیره و کدوی رنده شده تهیه میشود.

خورشت سیر انار

یکی از خورشت های خوشمزه ای که مازندرانی ها هم علاقه زیادی به آن دارند خورشت سیر انار است. این خورشت لذیذ از موادی مانند پودر سیر و پودر موسیر، رب انار، مرغ، پیاز، روغن کنجد و زعفران در مدت زمان 50 دقیقه تهیه میشود. بعضی اوقات گوشت بلدرچین را جایگزین مرغ هم می کنند.

کدو مسما

یکی دیگر از غذاهایی که سرشار از ویتامین ها و پروتئین هاست کدو مسما نام دارد. این غذا کنار پلو سرو میشود. برای پخت این غذای مقوی گوشت مرغ و گوشت قرمز همراه هم و روغن، پیاز سرخ کرده، رب، کدو خورشتی و دیگر چاشنی های خورشتی استفاده میشود. برای خوش رنگ تر شدن این خورشت میتوانید زعفران هم اضافه کنید.

کدو مسما

مرغ شکم پر

موادی که برای تهیه ی مرغ شکم پر لذیذ استفاده میشود به ترتیب زیر میباشد؛ مرغ، گردوی پودر شده، پیاز سرخ شده، سبزی های تازه مثل جعفری، گشنیز، ترخون و نعنا، زرشک، شکر، زعفران، آب لیمو یا آب نارنج، آلو و قیسی، نمک و فلفل.

شیشه ناز

این خورشت لذیذ در کنار تخم مرغ های نیمرو شده و یا به صورت هم زده با آن سرو میشود و برای تهیه آن از موادی چون انار دون شده، گردو و کنجد آسیاب شده، گوشت و روغن استفاده میشود.

اردک شکم پر

یکی از غذاهایی که در شمال کشور طرفداران زیادی دارد و طبخ آن نیازمند حوصله و دقت بالایی است اردک شکم پر می باشد. برای تهیه این غذای خوشمزه موادی مانند پیاز، رب نارنج، رب گوجه، ادویه، سبزی های معطر و رب انار استفاده میشود.

اردک شکم پر

باقلا وابیج

باقلا وابیج یا همان باقلای پلویی که بیشتر در سفره های مردم مازنداران حاضر و آماده است.این غذا در کنار برنج شمال ماهی شور، ماست و زیتون پرورده سرو میشود. باقلا وابیج از مخلوط موادی همچون باقلا، شوید خشک، تخم مرغ، سیر، کره، روغن و ادویه تهیه میشود.

بادمجان شکم پر

برای کسانی که به غذاهای گیاهی علاقمند هستن بادمجان شکم پر را معرفی میکنیم. این غذا را هم می توان در کنار برنج سرو کرد و هم میشود به تنهایی با نان میل کرد. برای تهیه این غذای لذیذ از موادی چون گوجه فرنگی، پیاز، گردو، بادمجان، سیر، سبزی هایی مثل چوچاق. اناریجه، رب انار، نمک و فلفل، زردچوبه، روغن و خلال بادام استفاده میشود.

کئی انار

یکی از غذاهای محلی مردم ساری که در بین مردم مازندران طرفداران زیادی دارد و سرشار از ویتامین C و پتاسیم میباشد و مشکل کم خونی و فقر آهن را برطرف میکند کئی انار است. این غذا از موادی همچون؛ دو حلوایی، انار دون شده، لوبیا چیتی، سیر، گردو، عدس، نمک و فلفل و زردچوبه طبخ میشود.

کئی انار

ناز خاتون

نازخاتون یک غذای پر طرفدار دیگری در بین مازندرانی ها میباشد که در اینجا هم رب انار پایه ی ثابت غذا میباشد و سخت ترین قسمت تهیه ی نارخاتون کباب کردن بادمجان ها میباشد.

این غذا کالری کمی دارد و برای افرادی که میخواهند وزن کم کنند وعده غذایی مناسبی خواهد بود و در تهیه آن از موادی مانند بادمجان، گوجه فرنگی، پیاز رنده شده، آبغوره، نعنایی خشک، گلپر و رب انار یا آب انار تهیه و سرو میشود.

قلیه

غذای لذیذ دیگری که در بین مازندرانی ها محبوب است و طعم و مزه آن هوش از سر میبرد قلیه است. مواد لازم برای تهیه ی قلیه عبارت است از:عدس، باقلا، اسفناج سرخ شده، گوشت، گردوی ساییده شده و نمک و فلفل.

نرگسی اسفناج

نرگسی اسفناج جزو غذاهای بسیار مفید و مقوی مازندران به شمار می رود. چنانچه طالب غذای مغذی و سالمی هستید پیشنهاد می کنیم این غذا را در برنامه تغذیه خود بگنجانید. با وجود اینکه این غذا مرغ یا گوشتی ندارد اما به خاطر وجود اسفناج حاوی مقدار بالایی آهن است. مواد لازم برای تهیه این غذا اسفناج تازه، پیاز، روغن تخم مرغ و سیر میباشد.

نرگسی اسفناج

لوه کباب

لوه کباب در زبان مازندرانی به معنی ماهیتابه می باشد. این غذای خوشمزه از غذاهای با اصالت مازندران می باشد و بیشتر در مراسم های عروسی سرو می شود، اصلی ترین مواد این غذا از گوشت تکه ای می باشد که کف ماهیتابه چیده می شود، مواد دیگری همچون پیاز، روغن، زعفران، نمک، زردچوبه، آب نارنج یا رب انار در تهیه این غذا استفاده می شود.

اکبر جوجه

غذای دیگری که در بین همه ی مردم مخصوصا در شمال کشور معروف شده و در رستوران های زیادی عرضه میشود غذای اکبر جوجه است. این غذا نوع دیگری از جوجه است که تغییراتی در آن داده اند و حالا با عنوان مشهور ترین غذای شمال نام دارد.

رب انار شیرین، لیمو ترش، زعفران دم کرده، روغن مایع، نمک و فلفل و جوجه مواد لازم برای تهیه ی اکبر جوجه میباشد و همراه برنج سرو میشود.

اکبر جوجه

بورانی کدو حلوایی

بورانی از غذاهای قدیمی مازندران به شمار می رود، این غذا به قدری پرطرفدار است که در کشورهایی همچون ترکیه نیز تهیه می شود. در ایران مردم بورانی کدو حلوایی را با نام دیگر کدو حلوایی با ماست می شناسند. تهیه و طبخ این غذا روشهای متفاوتی را دارد و از موادی همچون ماست، پوره کدو حلوایی، روغن، پودر زیره، نمک، دانه خردل، دارچین درست می شود.

پلومرغ بهشهری

پلو مرغ بهشهری از آن دسته غذاهای محلی مجلسی مازندران به شمار می رود که بسیار دلچسب و خوشمزه است تقریبا یک ساعت و نیم زمان نیاز است که این غذا را آماده کنید. از مواد تشکیل دهنده این غذا می توان به فیله مرغ، برنج، سیب زمینی، رب انار، زعفران، پیاز، نمک، روغن و زردچوبه اشاره کرد.

نخود پلو با کشمش

از دیگر غذاهای پروتئین دار و پرخاصیت مازندران می توان به نخود پلو با کشمش اشاره کرد، این غذای محلی مازندرانی خوشمزه را می توان در وعده های سحری و افطار میل کرد. موادی که در این غذا به کار می رود برنج آبکش شده، رب انار ترش، مرغ یا گوشت، پیاز متوسط، نمک، نخود و کشمش، فلفل و ادویه می باشد.

نخود پلو با کشمش

مجی خورش

خورش عدسی یا مجی خورش از جمله خورش های محلی لذیذ مازندران به شمار می رود. این خورش طعم بسیار متفاوتی دارد و از ترکیب موادی همچون عدسی ها مجی، رب انار، تخم مرغ، آب، پیاز، مغزگردو، سیب زمینی نمک، فلفل سیاه، زردچوبه و دارچین پخته می شود.

کدوبره

کدوبره مازندرانی از آن دسته غذاهای مازندرانی همه پسند می باشد، این غذا گزینه بسیار مناسبی برای گیاهخواران به شمار می رود و چنانچه طالب رژیم گیاهخواری هستید این غذاها را در برنامه غذایی خود بگنجانید. در تهیه این غذا از تخم مرغ، گوجه فرنگی، پیاز، سیب زمینی، کدوی سبز حلقه ای، ماست خامه ای پنیر پروسس یا پارمزان و نمک و فلفل استفاده می شود.

کدوبره مازندرانی

مسمای گوجه بادمجان

بیشتر افراد طرفدار مسمای گوجه بادمجان با گوشت مرغ هستند ولی با گوشت قرمز هم این غذا تهیه میشود. مواد دیگر برای تهیه آن بادمجان، گوجه فرنگی، پیاز، سیر، آلو بخارا و نمک و فلفل و زردچوبه است.

مرغ ترش

از خورش های خوش طعم و لذیذ مازندرانی، مرغ ترش نام دارد که با دو روش متفاوت گیلانی و مازندرانی تهیه می شود. در روش تهیه مرغ ترشی مازندرانی از موادی همچون مرغ، تخم مرغ، لپه، جعفری و گشنیز، آبلیمو، نمک، فلفل و زردچوبه استفاده می شود.


هر آنچه میخواهید در اینجا بخوانید
شاید از نوشته‌های زیر خوشتان بیاید
نظر خود را درباره این پست بنویسید ...

منوی سریع