تفاوت چلو و پلو و نکات تکمیلی هردو
برنج، یکی از رایج ترین انواع غلات است که طرفداران بسیاری دارد و با آن می توان انواع غذاهای خوشمزه و لذیذ را طبخ کرد. با استفاده از برنج می توان غذاهایی مانند چلو گوشت، چلو مرغ و باقلا پلو و عدس پلو و... تهیه نمود . همه ما می دانیم معمولاً برنج به دو صورت پلویی یا چلویی تهیه می شود اما آیا پلو و چلو با هم متفاوتند؟ با این بخش از پلاس وی همراه شوید تا به تفاوت چلو و پلو پی ببرید.
پلو چیست؟
پُلو به برنجی گفته می شود که با مواد دیگری مانند انواع گوشت، سبزیجات، حبوبات و خشکبار و حتی انواع ادویجات آن را مخلوط کرده و می پزند.
چلو چیست؟
چلو یا خشکه برنج به برنجی می گویند که پس از آبکش کردن آن را دم کرده و پس از دم با کباب یا خورش می خورند. در چلو برنج خالص با روغن یا کره پخته می شود.
پلو و چلو چه فرقی با هم دارند؟
با توجه به تعاریف پلو و چلو باید متوجه شده باشید که اگر برنج به تنهایی و بدون مخلوط شدن با مواد دیگری پخت شود، به آن چلو و اگر برنج را با سبزی ها و گوشت و مرغ و انواع حبوبات دم کنند، به آن پلو می گویند پس پلو و چلو در واقع دو شیوه کاملاً متفاوت از پخت برنج است.
انواع پلو عبارتند از :باقلاپلو، سبزی پلو، مرصع پلو، شیرین پلو، زرشک پلو، آلبالو پلو، ماش پلو، رشته پلو، استانبولی پلو، لوبیا پلو، نخودپلو، کلم پلو و عدس پلو و....
انواع چلو عبارتند از:چلو مرغ ، چلو گوشت، چلو کباب، چلو خورش و...
چگونه پلو بپزیم؟
شما به دو شیوه می توانید پلو بپزید.
روش اول
- ابتدا موادی مانند عدس و ماش و باقلا و... را بپزید.
- برنج را پاک کرده و حدود یک تا دو ساعت خیس کنید.
- درون قابلمه ای آب جوش و مقداری نمک بریزید.
- برنج خیس خورده را درون آب جوش بریزید.
- زمانی که اطراف دانه های برنج کاملا نرم و مغز آن کمی سفت بود، برنج را آبکش کنید.
- قابلمه را با آب خالی بشویید و بر روی اجاق گاز قرار دهید تا آب اضافی در آن تبخیر شود. سپس به قابلمه مقداری روغن مایع اضافه کنید و در صورت تمایل از ته دیگ نان یا ته دیگ سیب زمینی استفاده کنید.
- سپس مقداری از برنج آبکش شده را درون قابلمه ریخته سپس مقداری از موادی که می خواهید با آن پلو درست کنید، را به قابلمه اضافه کنید و دوباره یک لایه برنج بریزید و سپس این کار را تا تمام شدن برنج و مواد انجام دهید اما لایه آخر را برنج بریزید.
- در قابلمه را دم کنی قرار دهید و اجازه دهید برنج با شعله ملایم پخته شود.
روش دوم
- برنج را پاک کنید و چند بار آن را با آب ولرم بشویید تا کاملا شفاف شود اما نباید اصلا برنج را هنگام شستن چنگ بزنید.
- برنج را همراه آب و مقداری نمک حدود دو تا سه ساعت کنار قرار دهید تا برنج کاملا خیس بخورد.
- پس از گذشت این زمان درون یک قابلمه مناسب برنج و آب را ریخته و روی حرارت ملایم قرار دهید.
- سپس دو قاشق غذاخوری روغن اضافه کنید و برنج را هم بزنید تا روغن قاطی برنج شود.
- وقتی آب برنج کاملا بخار شد، مقداری از موادی که می خواهید با آن پلو درست کنید(مانند لوبیا، عدس، ماش، باقالی و غیره که قبلا پخته و آماده شده است ) را به قابلمه اضافه کنید و با برنج آهسته مخلوط کنید.
- در قابلمه را دم کنی قرار دهید و اجازه دهید برنج با شعله ملایم پخته شود.
چگونه چلو بپزیم؟
شما می توانید به دو روش چلو بپزید، یکی به صورت آبکش و یکی به صورت دمی که به آن کته نیز می گویند.
پخت برنج به صورت آبکش
- برنج را پاک کنید.
- برنج را در یک کاسه بریزید و چند پیمانه آب و به ازای هر پیمانه برنج یک قاشق غذا خوری نمک به آن اضافه کنید و بگذارید برنج به مدت 3 تا 4 ساعت خیس بخورد.
- برنج را چندین بار با آب ولرم بشویید اما برنج را چنگ نزنید تا خرد نشود.
- درون یک قابلمه چند پیمانه آب و مقداری نمک و روغن بریزید و بر روی اجاق گاز با حرارت ملایم قرار دهید تا آب به جوش بیاید.
- سپس برنج را به قابلمه اضافه کنید و زمانی که اطراف دانه برنج نرم شده و مغز آن هنوز کمی سفت است، در یک صافی بریزیدو زیر شیر آب بگیرید و بشویید.
- سپس قابلمه را شسته و بر روی شعله اجاق گاز قرار دهید تا آب درون آن خشک شود و مقداری روغن اضافه کنید و در صورت تمایل در کف قابلمه از ته دیگ نان یا سیب زمینی استفاده کنید.
- روی ته دیگ، برنج را بریزید تا یک شکل مخلوطی مانند درست شود.
- در قابلمه را بگذارید و زیر اجاق گاز را کم کنید و بگذارید برنج به آرامی پخته شود.
- پس از پخت برنج بر روی آن مقداری کره یا روغن کرمانشاهی قرار دهید تا برنج شما لذیذ شود.
پخت برنج به صورت کته یا دمی
- برای پخت برنج چلویی به صورت دمی یا کته ای :
- برنج را در قابلمه بریزید.
- بگذارید کمی برنج خیس بخورد.
- برنج را بر روی اجاق گاز با حرارت ملایم قرار دهید و چند پیمانه آب تا جایی که یک بند انگشت بالاتر از سطح برنج باشد، به آن اضافه کنید تا آب برنج کم کم به جوش بیاید.
- بعد از جوش آمدن آب به آن مقداری نمک و روغن اضافه کنید.
- بعد از تبخیر شدن آب قابلمه، در قابلمه را بگذارید.
- حرارت اجاق گاز را کم کنید تا حدود 20 تا 30 دقیقه صبر کنید تا برنج پخته شود.
نکات مهم در طبخ پلو و چلو
- طبخ برنج شما به نوع آن بستگی دارد پس برنج ایرانی درجه یک که بلند و باریک باشد و خرده نداشته باشد و کاملاً سفت و رنگ آن کمی مایل به زرد باشد، تهیه کنید.
- بعضی از برنج ها جوش زیادی می خواهد و بعضی از آنها در جوش کمتر پخته می شود. برنج حین پختگی نباید ترک خورده و له شود و در ضمن باید پخته شود و قد بکشد.
- اگر برنج به حالت چلو استفاده می شود، برای سفید شدن رنگ برنج کمی دوغ یا سرکه یا آبلیمو در آب که برنج در آن می جوشد، بریزید و سپس آن را در آبکش بریزید.
- یک چلو مرغوب به هیچ وجه نباید به هم بچسبد بلکه باید دانه دانه و جدا از هم باشد و باید کاملاً سفید و چنان نرم و با انعطاف باشد که پس از وارد آوردن یک فشار مختصر بر آن باز به حال نخستین بازگردد.
- برای تزئین برنج می توانید از زعفران ، زرشک ، خلال پسته و بادام و... استفاده کنید.